На фона на войната срещу Украйна, Русия скъса много важен договор,

...
На фона на войната срещу Украйна, Русия скъса много важен договор,
Коментари Харесай

Приближаваме към Третата световна война: Русия скъса важен договор с Европа от падането на Берлинската стена

На фона на войната против Украйна, Русия скъса доста значим контракт, което в допълнение ще ескалира напрежението в Европа.

Русия публично се отдръпна през днешния ден от основен контракт за сигурност, предопределен за деескалация на евентуални спорове сред Изтока и Запада след края на Студената война, предадоха Ройтерс и ТАСС. Ройтерс вижда в това знак на усилване на напрежението сред Русия и НАТО, съобщи Българска телеграфна агенция.

" В 00:00 часа на 7 ноември 2023 година завърши процедурата за отдръпване от ДОВСЕ (Договор за елементарните въоръжени сили в Европа) ", съобщи съветското външно министерство на своя уеб страница. " По този метод този международноправен документ, който нашата страна спря да извършва още през 2007 година, най-сетне стана история за нас ", написа още в известието.

Договорът е подписан през 1990 година - в края на Студената война и една година след рухването на Берлинската стена, напомня Ройтерс. Той сложи ограничавания върху разполагането на военно съоръжение за поддържане на военния баланс сред страните от НАТО и тогавашната Организация на Варшавския контракт. Русия прекрати присъединяване си в контракта през 2007 година и приключи дейното си присъединяване през 2015 година През май 2023 година, повече от година след началото на на войната в Украйна, която Русия стартира през февруари 2022 година, президентът Владимир Путин подписва декрет за денонсиране на пакта, с което си навлече наказание от страна на НАТО за " подкопаване на евроатлантическата сигурност ".

" ДОВСЕ беше подписан в края на Студената война, когато изглеждаше допустимо образуването на нова архитектура на международната и европейската сигурност, основаваща се на съдействие, и бяха направени съответните опити ", съобщи още съветското външно министерство. То обаче означи, че дейностите на Съединени американски щати за разширение на НАТО са довели до " намерено заобикаляне " на редица ограничавания от страна на Северноатлантическия алианс. " По този метод ДОВСЕ в първичния си тип загуби връзка с действителността ", сподели в умозаключение съветското външно министерство.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР